Segona aportació del Projecte Laia Mira contra el càncer de mama
La iniciativa està impulsada per La Vida és Xula, una associació sense ànim de lucre creada en memòria de Laia Mira, i compta amb la col·laboració del Club Natació Terrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa
La recaptació del 2n Torneig de Pàdel Laia Mira es destinarà, com en la primera edició, a millorar la qualitat de vida de les pacients amb càncer de mama en tractament de quimioteràpia
La sala de l’antic bar del CN Terrassa ha acollit aquest migdia l’acte de donació de la recaptació del 2n Torneig de Pàdel Laia Mira, que es destinarà a millorar la qualitat de vida de les pacients amb càncer de mama en tractament de quimioteràpia a l’Hospital de Terrassa. L’esdeveniment ha comptat amb la presència de president del club Jordi Martín; de la impulsora del torneig i de l’associació La Vida és Xula Montse Guindo; i de la doctora Àngels Arcusa, cap del Servei d’Oncologia del Consorci Sanitari de Terrassa.
Un deure per al club
En la intervenció inicial, Martín ha assegurat que, per al club, “ser la seu d’un esdeveniment que vol homenatjar una persona tan especial com la Laia Mira i que vol recaptar fons per millorar la qualitat de vida de les pacients en tractament de quimioteràpia és una veritable satisfacció i un motiu d’orgull”. El president ha expressat la voluntat ferma del club de seguir donant suport a aquesta iniciativa, tot acollint les properes edicions del torneig.
Una aportació solidària finalista
Montse Guindo, al seu torn, ha agraït al club i a la doctora Arcusa el seu suport per tirar endavant el projecte. “Volíem fer un homenatge a la Laia que suposés una millora de la qualitat de vida per a les persones que estan passant pel mateix procés que va travessar ella”. La impulsora de l’associació La Vida és Xula ha remarcat que la idea era “destinar els diners a alguna cosa tangible, que ajudés directament a les dones que estan patint la malaltia, com és el cas d’un dispositiu que contribueix a evitar l’alopècia. Pensem que és un reforç tant a nivell psicològic com social, ja que no t’estigmatitza”.
Guindo ha recordat que, en la primera edició del torneig, celebrat el mes de desembre de 2018, es van recaptar 9.000 euros, “una xifra impressionant”, que ha estat superada en la segona edició, que va celebrar-se al club del 2 al 6 de juliol i que va aplegar 208 jugadors. “El nivell de mobilització ha estat brutal, de manera que hem pogut incrementar la recaptació final als 12.000 euros”.
Evitar la pèrdua de cabell en un 70% dels casos
Per la seva banda, la doctora Àngels Arcusa ha destacat que el Consorci Sanitari de Terrassa ha estat el primer hospital públic a Catalunya que ha aplicat aquest dispositiu “reconegut i usat amb bons resultats en altres centres de l’Estat i del món”. La cap del Servei d’Oncologia del Consorci Sanitari de Terrassa ha explicat que el dispositiu Paxmann per la prevenció de l’alopècia evita en un 70% dels casos la pèrdua de cabell durant el tractament de quimioteràpia. “Això vol dir que set de cada deu dones no necessiten posar-se una perruca ni un turbant i poden fer una vida molt més normal i no sentir-se observades quan van pel carrer”. Arcusa ha subratllat que les setze pacients que han fet servir el dispositiu des del mes d’abril han expressat la seva satisfacció. “Diuen que és molt diferent fer un tractament de quimioteràpia i no haver d’amagar que no portes el teu cabell. Estan molt contentes”.
El Projecte Laia Mira
En el Consorci Sanitari de Terrassa es diagnostiquen i tracten cada any entre 120 i 140 pacients amb càncer de mama.
Per les característiques de les pacients i els tumors de què són portadores, més de la meitat reben tractament amb quimioteràpia abans o després de la cirurgia. Secundàriament, pateixen una pèrdua de cabell o alopècia que, encara que temporal i reversible, comporta uns efectes adversos importants per a la pacient des del punt de vista emocional, social i d’imatge corporal.
La utilització d’un dispositiu de prevenció de l’alopècia disminueix de forma rellevant aquest efecte advers, millorant la tolerància global i la qualitat de vida de les pacients sotmeses a aquest tractament.
El Projecte Laia Mira permet realitzar una prova pilot amb el dispositiu Paxmann per la prevenció de l’alopècia en un grup de pacients que acompleixin els criteris establerts en l’actualitat per la literatura, per tal de valorar la seva factibilitat en l’assistència diària i sobretot els seus resultats en el nostre àmbit, i en el seu cas, fer extensiva la seva utilització a més pacients.